Widok na pomieszczenie kuchni

Wymiana wentylacji mechanicznej w budynku kuchni szpitalnej

Prawie 800 tys. złotych na inwestycję i doposażenie kuchni w szpitalu.

Jest nam niezmiernie milo poinformować, że kuchnia w naszym Szpitalu prężnie się rozwija. Dzięki wsparciu Zarządu i Sejmiku Województwa Podkarpackiego na czele z Panem Marszałkiem Władysław Ortyl rozpoczęliśmy wykonanie zadania inwestycyjnego pod nazwą:

,,Wymiana wentylacji mechanicznej w budynku kuchni szpitalnej’’

której szczegółowy zakres obejmuje wykonanie:

  • dokumentacji projektowo kosztorysowej zadania,
  • wentylacji mechanicznej wyposażonej w centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła,
  • instalację wentylacji grawitacyjnej wspomaganej wentylatorami ściennymi,
  • instalację elektryczną zasilająca zainstalowane urządzenia wentylacji,

Prace są wykonywane w dwóch etapach. Do dnia dzisiejszego w ramach etapu I wykonano demontaż istniejącej, starej instalacji wentylacyjnej oraz montaż przewodów wentylacyjnych i centrali wentylacyjnej dla pomieszczenia kuchni. Powietrze świeże nawiewane będzie do pomieszczeń hali kotłów kratkami wentylacyjnymi i wyciągane przez dwa istniejące okapy oraz trzeci, projektowany nad trzonami gazowymi. Centrala wentylacyjna wyposażona będzie m.in. w: sekcje filtracyjną, wentylatory, przepustnice, nagrzewnicę elektryczną, szafę automatyki. Zaprojektowana centrala wentylacyjna o maksymalnej wydajności 10 600 m³/h posiada sekcję odzysku ciepła, pełny system automatyki, zespół filtrów, wymiennik ciepła glikolowy, wentylator nawiewny, nagrzewnicę kanałową elektryczną.

W drugim etapie planowane jest montaż centrali wentylacyjnej nawiewnej z dodatkowymi wentylatorami wyciągowymi w celu usprawnienia wentylacji pomieszczeń zaplecza kuchni.

Po zrealizowaniu zadania poprawione zostaną warunki pracy zatrudnionego personelu, a koszty eksploatacyjne ulegną zmniejszeniu. Koszt całkowity zadania to około 420 000 zł.

Dodatkowo w bieżącym roku planujemy zakup kotła warzelnego oraz wyposażenia kuchnia szpitalnej na łączną kwotę 350 000 zł. Nowoczesne wyposażenie kuchni spełniać będzie najwyższe standardy sanitarno-higieniczne, co jest kluczowe w środowisku szpitalnym. Należy pamiętać, że kuchnia w szpitalu odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu pacjentom odpowiedniego odżywiania, co jest niezbędne dla ich zdrowia i procesu leczenia. Pacjenci potrzebują specjalnie dostosowanych posiłków, które uwzględniają ich stan zdrowia, alergie, nietolerancje pokarmowe oraz indywidualne potrzeby dietetyczne. Dobrze funkcjonująca kuchnia szpitalna zapewnia zbilansowaną dietę, która wspiera proces leczenia i rekonwalescencji. Wysokie standardy higieny i bezpieczeństwa żywności są kluczowe w szpitalach, aby zapobiegać zakażeniom i chorobom przenoszonym drogą pokarmową. Rozwijanie kuchni szpitalnej pozwala na utrzymanie tych standardów i minimalizowanie ryzyka. Smaczne i apetyczne posiłki mogą poprawić samopoczucie pacjentów, co ma pozytywny wpływ na ich ogólny stan zdrowia. Dobrze zorganizowana kuchnia szpitalna może dostarczać posiłki, które nie tylko spełniają wymagania dietetyczne, ale także są atrakcyjne wizualnie i smakowo. To inwestycja w zdrowie i dobrostan pacjentów oraz efektywność całego szpitala.